Vegaaninen kaalipiirakka

Jump to recipe

Kun syksy näyttää ensimmäiset merkkinsä, on aika leipoa kaalipiirakka. Leipätaikinakuoren sijaan teen tähän piirakkaan vegaanisen murotaikinakuoren, joka sopii taivaallisesti täyteläisen kaalitäytteen rinnalle.

Vegaaninen kaalipiirakka

Jos voisin kuvata itseäni jollain raaka-aineella, voisi se aivan hyvin olla kaali. Ei sillä että käyttäisin kaalia mitenkään erityisen paljon, mutta vahvasti punaiseen taittavan perheen lapsena kaalin arvo nousi lähes mittaamatomiin ulottuvuuksiin.

Mutta miksi kaali on niin mahtava kasvi? Kaalin uskotaan saapuneen pohjoimaihin viikinkien mukana Englannista, josta se Ruotsin kautta saapui aikanaan myös meille Suomeen. C-vitamiinipitoisuuden takia kaali on mitä luultavammin pitänyt tuohon aikaan ihmiset terveinä.

Kaalia käytettiin keskiajalla keskeisenä raaka-aineena ympäri Euroopaa. Suomessa vihannemaata kutsuttiin kaalimaaksi ja tämä termi on säilynyt arkikielessä tietyillä murrealueilla ja etenkin vanhemman väen sanavarastossa. Muistelen esimerkiksi mummuni puhutelleen kasvimaataan kaalimaana. Kaalin hyvän säilyvyyden vuoksi kaalia on suosittu vuosisatoja ja mitä pidempään kaalia säilötään, sen paremmalle se maistuu.