Vegaaniset speltti-browniet

Jump to recipe

Alkuperäinen ajatus oli, että onko mitään järkeä tehdä brownie-reseptiä, kun niitä on jo niin valtavasti? Mutta kuten tyyliini kuuluu, pyörsin ajatukseni ja kehittelin tämän herkulliset vegaanisen speltti-brownie reseptin. Browniet eivät sisällä valkoista sokeria, valkoista vehnää ja ovat täysin vegaanisia.

Vegaaniset spelttibrowniet

Mitä on speltti?

Lomani aikana kuuntelin yle areenasta keskiaikaa käsittelevän ohjelmasarjan ”Keskiajan arkea Suomessa ja Euroopassa”, josta mieleeni jäi etenkin jakso, jossa käsiteltiin ruokaa. Jaksossa puhuttiin speltistä, jolla on pitkät perinteet suomalaisessa keittiössä. Itseasiassa vanhimmat spelttiviljelmälöydökset vievät jopa 300-luvulle! Speltti kuitenkin sai väistyä viimeistään teollistumisen aikoihin, kun suuri satoiset ja helposti käsiteltävät viljat valtasivat viljamarkkinat myös suomessa.

Speltti on kuitu ja proteiinipitoinen vehnälle sukua oleva vilja, joka sopii herkkävatsaiselle. Speltin arvellaan olevan kotoisin Aasiasta tai Kaakkois-Euroopan ja Lähi-idän alueelta. Speltti sisältää vähemmän lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat osalle ihmisiä vatsaoireilua. Speltin tiedetään myös sisältävän sinkkiä, fosfforia ja tiamiinia (B1-vitamiini).

Äidilläni oli tapana leipoa speltistä vaikka mitä, koska me lapset olimme allergioihin taipuvaisia. Hieman pähkinäisen maun omaava speltti taipui äidin käsissä muun muassa spelttipullaksi, spelttiletuiksi ja spelttipiiraiksi. Me lapset söimme tyytyväisinä, eikä vatsa vaivannut. Näistä muistoista kumpusi haluni ottaa speltti käyttöön myös omaan keittiööni.

Mutta se siitä! Siirrytään reseptin kimppuun!

Lähteet:
https://www.birkkala.com/speltti