Vegaaninen sitruunakakku

Jump to recipe

Tämän ohjeen sitruunakakku on vegaaninen, pähkinätön ja erittäin sitruunainen. Kaiken kaikkiaan siis oivallinen kakku valmistujaisviikonlopun juhlapöytään!

Sitruunakakku on klassikko ja reseptejä juuri oikeaan sitruunakakkuun on varmasti yhtä monta kuin tekijäänsä, kuten monen muunkin reseptin kohdalla on huomattavissa. Tämä resepti on minun mielestä se oikea. Toisaalta saatan hyvin keksiä vuoden päästä uuden päivitetyn version. Tämän sitruunakakun juoni perustuu maustamattomaan jugurttiin, joka tekee kakusta mehevän. Koska kakun ohjeessa on sitruunan mehua, ruokasoodaa ja leivinjauhetta kohoaa se silti uunissa ilmavaksi. Resepti ei siis missään nimessä ole kuiva, muttei myöskään raskas.

Sekoita ensin märät ainekset ja sokerin keskenään. Yhdistä sen jälkeen jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola. Kaada kuivat ainekset osissa märkiin aineksiin ja sekoita. Sirtuuna ja kohottajat reagoivat keskenään jo kulhossa ja jatkavat kuplimistaan aina uuniin asti. Kohoamista ei tarvitse varoa taikinaa sekoittaessa, joten tämä kakku onnistuu takuu varmasti aloittelijaltakin. Kun aihekset ovat keskenään sekaisin lisää joukkoon vielä sitruunan kuorta raastettuna sekä unikonsiemeniä.

Paistoon käy joko leipävuoka tai sitten tällainen perinteinen kuivakakkuvuoka. Kakkuvuoka kannattaa voidella vegaanisella marganilla ja leivittää vehnäjauholla. Käytän leivittämiseen vehnäjauhoja korppujauhon sijaan, koska en oikein välitä korppujauhoista kakun pinnassa. Kakkuvuokaan kannattaa jättää tilaa reilusti, jopa noin puolet vuoasta, koska kakku kohoaa valtavasti. Kakku paistuu 175 °C uunin alaosassa noin 40-45 minuuttia, tai kun puutikku on puhdas. Kakku irtoaa hyvin vuoasta, kunhan sen malttaa antaa jäähtyä.

Kun kakku on uunissa, on aika tehdä sitruunasiirappi. Siirappi valmistuu sitruunamehusta ja sokerista liedellä keitellen. Kun sokeri on liuennut lämpimään sitruunamehuun on siirappi valmis. Kun kakku on jäähtynyt on aika kostuttaa kakku valmiilla siirapilla hiljalleen. Tämä lisää entuudestaan sitruunan makua!

Kun kakku on kostutettu sen voi halutessaan vielä koristella tomusokeri-sitruuna kuorrutteella ja raastetulla sitruunankuorella. Sitruunakakku on valmis heti syötäväksi. Jos kuitenkin teet kakun edellisenä päivänä se säilyy hyvin jääkaapissa. Kostuta kakku siirapilla ja anna sen vetäytyä jääkapissa yön yli. Kuorruta ennen tarjoilua.