Paistetut munakoisot täytteillä

Jump to recipe

Täyteläiset paistetut munakoisoviipaleet maistuvat basilikalle, balsamicolle ja tomaatille. Avokado tuo makuelämykselle kermaisen täyteläisen lisäyksen. Ohje on vegaaninen ja gluteeniton.

Paistetut munakoisoviipaleet basilikakastikkeella, avokadolla ja balsamikomarinoiduilla tomaatteilla

Munakoiso saattaa olla monille pelottava vihannes. Ehkä muisto limaisesta ja vetisestä, lähes mauttomasta vihanneksesta kastikkeen seassa on muodostanut epämiellyttävän makumuiston, josta on hankala päästä eroon. Usein keskustellessani kavereiden ja tuttujen kanssa kasvisruoasta, juuri tämä muisto nousee esiin, eikä ihme. Monilla ruoanlaittajilla on tapana kypsentää vihannekset ylikypsäksi muusiksi, joka on vähintäänkin yhtä epämiellyttävä kokemus, kuin vaikkapa ylikypsä pasta.

basilika kastike kulhossa

Reseptissä on kolme työvaihetta, joista ensimmäinen on basilikakastikkeen valmistus. Kastike valmistetaan monitoimikoneella, blenderillä tai sauvasekoittimella. Koin sauvasekoittimen parhaaksi, koska monitoimikoneeni kulho on valtavan suuri. Jos kulho on koneessasi pieni, toimii se vallan mainiosti työvälineenä. Kastikkeen aineksia on sitruunamehu, tuore basilika, valkosipuli, sekä suola ja pippuri. Koostumukseltaan kastike on juoksevaa.

Kirsikkatomaatin puolikkaat balsamikokastike marinadissa

Toisessa työvaiheessa kirsikkatomaatit pilkotaan puolikkaiksi ja laitetaan ne marinoitumaan kastikkeeseen. Kastikkeen ainekset ovat balsamicokastike, savupaprikajauhe, oliiviöljy ja suola. Katso että kaikki tomaattipalat ovat marinadin peitossa ja siirrä sivuun maustumaan. Kun olet paistanut munakoisoviipaleet kypsiksi, paista vielä marinoidut tomaatit samalla pannulla.

Yksi mukakoiso viipaloitu pituussuunnassa neljään osaan.

Munakoiso on mielenkiinotinen vihannes. Se ei nimittäin säily huoneenlämmössä, eikä se pysy kovinkaan hyvänä jääkaapissakaan. Munakoisolle ihanteelliset olosuhteet ovat jossain siinä välissä. Esimerkiksi kellari tai kylmäkaappi ovat hyviä olosuhteita, mutta asunnossa missä kumpikaan säilytysmuoto ei toteudu, paremman säilyvyyden saa jääkaapin vihannesosiossa. Vaikka munakoisoon muodostuu helmen kaltaisia rakeita, ei munakoiso kuitenkaan ole pilalla tai syömäkelvoton.

Leikkaa yksi kokonainen munakoiso neljään yhtä paksuun viipaleeseen. Munakoison itkettäminen on tärkeä vaihe. Sillä saadaan poistettua liiallinen neste, sekä maustettua muuten niin mautonta vihannesta hieman.

Itketys tapahtuu seuraavasti

  • Lisää hienoa suolaa viipaleiden päälle ja hiero.
  • Anna munakoisoviipaleiden olla muutama minuutti.
  • Kun huomaat, että viipaleiden päälle on noussut kosteuspisaroita, pyyhi ne pois puhtaalla liinalla tai paperilla.
  • Toista toiselle puolelle.

Itketyksen jälkeen munakoisoviipaleet paistetaan kuumalla pinnoitetulla pannulla ilman lisättyä öljyä. Paista munakoisoviipaleita niin, että kummatkin puolet ovat paahtuneet kauniin ruskeiksi. Älä kuitenkaan paista viipaleita pidempään kuin kaksi minuuttia per puoli, ettei munakoiso pääse ylikypsymään.