Purjoleipäset

Jump to recipe

Paistinpannulla valmistuvat purjoleipäset maistuvat herkulliselle vaikkapa keiton kera tai hiihtoretken eväänä. Tämä ohje on muokattu kiinalaisesta perinneherkusta Cong you bingistä suomalaiseen makuun. Resepti on täysin vegaaninen!

vegaaninen purjo leipä

Alkuperpäisessä reseptissä on käytetty perinteikkäästi kevätsipulia, mutta päätin kuitenkin korvata sipulin superherkullani, eli purjolla. Olen vahvasti sitä mieltä, että jos ruoka sisältää purjoa, ei se voi olla kovin pahaa. Tuota väitettä ei vielä toistaiseksi kukaan ole saanut rikottua. Purjo on POP!

Vaikka Cong you bing kääntyykin englannin kielessä nimelle scallion pancake, ei se vastaa länsimaalaista tottumusta pannukakusta. Leipäset tehdään nimittäin leipätaikinaan, jonka kohotuksessa käytetään hiivan sijaan lievinjauhetta.

Vegaanisen purjoleivän tekovaiheet

Aloita työvaiheet hienontamalla hyvin pesty purjo niin ohuiksi viipaleiksi, kuin ikinä pystyt. Voit käyttää purjon pilkkomiseen myös mandoliinia.

Sekoita seuraavaksi kaikki taikinan ainekset hyvin yhteen, kunnes taikina alkaa muotoutumaan. Kaada sen jälkeen taikina työalustalle ja vaivaa sitä niin, että taikinaan syntyy sitko. Jos taikina tuntuu tässä kohtaa liian vetiseltä ja tarttuu alustaan kiinni, lisää hieman lisää jauhoja mukaan. Leikkaa sitten taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan.

Purjoleipä työvaiheet 2

Kaulitse taikinapallo ohuen ohueksi levyksi. Ohuen ohuella tarkoitan niin ohutta taikinalevyä, että siitä näkee melkein läpi. Sivele taikinalevyn pinta sitten seesamiöljyllä, jonka jälkeen lisää taikinalevylle kerros purjoa, sekä ripaus suolaa.

Kääri levy rullaksi ja kääri rulla jälleen kuvan mukaisesti kierteeksi. Kauli lopuksi koko kokonaisuus uudestaan ohueksi levyksi. Jos purjopalat karkaavat taikinan sisältä kaulintavaiheessa, voit asetella ne kaulittavan taikinan päälle ja jatkaa kaulimista. Muista, ettei tavoite ole tehdä siistiä jälkeä, vaan lepäset saavat jäädä rouhean näköisiksi!

Purjoleipänen paistinpannulla

Lämmitä seuraavaksi paistinpannu. Pannun ei tarvitse olla tulikuuma, vaan pikemminkin keskilämpöinen. Lisää pannulle hieman ruokaöljyä ja paista purjoleipäsiä noin 2 minuuttia puoli, tai kunnes taikina saa kauniin rapean pinnan.

Seurasin Mealthy -blogin reseptiä ”Green Onion Sesame Flatbreads” https://mealthy.com/recipes/1204/green-onion-sesame-flatbreads?utm_source=pinterest&utm_medium=social