Appelsiinikoristeet

Jump to recipe

Joulu jakaa meidät kahteen leiriin. On joulua rakastavia, sekä joulua vihaavia ihmisiä. Me joulua rakastavat ihmiset hääräämme ja puuhaamme pitkin joulukuuta erilaisia joulujuttuja rakentaen sitä ihanaa kutkuttaavaa joulutunnelmaa.

kuivatut appelsiini joulukoristeet

Joulua vihaaville ihmisille joulunaika taas on lähes kidutusta, eikä ihme! Joulua markkinoidaan aktiivisesti jo loka-marraskuun taitteesta. Joululaulut alkavat soimaan kaikkialla heti joulukuun alkaessa ja joululeffat pyörivät niin teattereissa, kuin TV:ssä monta viikkoa ennen aattoa. Ulkona, ainakin meillä täällä etelässä pimeyden lisäksi sataa vettä tai räntää vaakatasossa päin naamaa ja kostean kylmä ilma puree läpi kaikkien vaatekertojen suoraan luihin saakka. En siis hetkeäkään ihmettele miksi toiset lähtevät joulua karkuun kaukomaille.

Miksi kaikesta huolimatta rakastan joulua? Joulu antaa tähän pimeimpään ja värittömimpään vuodenaikaan hetkellisen juhlan tunnun. Uskon, etten kestäisi pimeää ja harmaata kovinkaan hyvin, jos joulun aika otettaisiin pois ja joulukuun tilalle tulisi tavallinen arki. Kun kuulen ensimmäiset joululaulut kaupoissa, tai näen ensimmäiset joulukoristeet, tuntuu se ihan vatsanpohjassa asti. Siitä jouluun saakka kuljen hymy kasvoilla ja odottavaisin mielin, aivan kuten joskus silloin lapsena.

kuivatut appelsiini joulukoristeet

Tein kuivatuista appelsiiniviipaleista koristeita ensimmäisen kerran viime jouluna. Joulun jälkeen jemmasin kuitenkin koristeet niin hyvin, että tänä jouluna piti tehdä uusi setti. Vanhaa reseptiä seuratessa huomasin kuitenkin muutaman kehityskohdan, joten päätin päivittää reseptin.

Olen lueskellut erilaisissa ryhmissä, että koristeiden valmistamisessa on ollut monilla hyvin samankaltaisia ongelmia. Appelsiiniviipaleet eivät tunnu millään kuivuvan! Ongelman ratkaisun avaimet piilevät muutamassa nyrkkisäännössä.

  • Appelsiinien valinnassa on hyvä huomioida, että mitä kevyempi appelsiini, sitä kuivempi se on sisältä. Painava appelsiini saa painonsa mehusta ja mitä vetisempi appelsiini, niin sitä kovempi homma sen kuivattaminen on.
  • Appelsiini on myös hyvä viipaloida niin ohuiksi viipaleiksi kuin ikinä mahdollista. Onnistumisen takaamiseksi on myös tärkeää, että appelsiiniviipaleet ovat tasalaatuisia, eli suunnilleen saman paksuisia.
  • Kiiltävän, kovan ja kauniin pinnan takaamiseksi ripottele appelsiiniviipaleen päälle kerros tomusokeria.
  • Uunipellin sijaan kuivattamisessa kannattaa käyttää ritilää. Aseta ritilä uunipellin päälle, jotta lämpö pääsee tasaisesti viipaleeseen niin ylä- kuin alapuolelta. Appelsiiniviipaleita on tärkeä kääntää vähintään kerran tunnissa.

Seurasin tehdessä Kodin kuvalehtien ”Kuivatut appelsiinirenkaat” -ohjetta. https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/kokkaus/saa-maistaa-kuivatut-appelsiinirenkaat-ovat-herkullisia-joulukoristeita