Vegaaninen luumupiirakka

Jump to recipe

Jouluun kuuluu perinteisesti luumut ja muut hedelmät, joten päätin tehdä piirakan tuoreista luumuista. Luumut voi kuitenkin korvata millä hedelmillä tahansa. Piirakka saa makunsa inkivääristä ja kanelista, joten tämä piirakka sopii mainiosti joulunodotusaikaan!

Vegaaninen luumupiirakka

Jos olet koskaan katsonut ”Koko Britannia leipoo” -ohjelmasarjaa tiedät, että piirakan leipomisen pahin virhe on ”Soggy Bottom”. Tätä reseptiä seuraamalla vältät tuon piirakkamaailman pahimman painajaisen, kunhan seuraat ohjetta tarkkaan.

Vegaaninen luumupiirakka

Piirakan tekeminen aloitetaan taikinasta. Taikinan keksimäinen, ihanasti lohkeileva koostumus sopii herkulliseksi vastapariksi makean luumutäytteen kanssa. Muutama asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon.

Taikina valmistetaan nyrkkisäännöllä 3 osaa jauhoja, kaksi osaa voita ja yksi osa sokeria. Jos taikina jää liian kuivaksi, lisätään siihen vielä tilkka kylmää vettä. Murotaikina rakastaa kylmää, joten kaikkien ainesten on oltava viileitä. Kun taikina on valmis, se siirretään jääkaappiin vielä tunniksi, ennen kuin se on valmis leivottavaksi. Älä siis skippaa tätä vaihetta!

Jääkaapissa taikina päästää itsestään nestettä. En ole aivan varma, onko kyse kondensaatiosta, mutta minun järkeni mukaan taikinassa tapahtuu samanlainen ilmiö. Kääri taikina tiiviisti muovikelmuun, jotta kosteus säilyy taikinassa.

Luumutäyte

Teen hedelmäpiirakan tällä kertaa luumuista, kun niitä vielä löytyy kaupasta, mutta voit korvata luumun vaikka omenalla tai persimonilla. Jos korvaat luumut makealla hedelmällä tai marjalla, vähennä sokerin määrää ja jos täyte on vetinen, lisää joukkoon lisää perunajauhoa.

Vegaaninen luumupiirakka

Kun taikina on tekeytynyt jääkaapissa noin tunnin verran, on aika kaulia se ohueksi pohjaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja siirrä toinen osa odottamaan jääkaappiin. Kaulitse nyt toinen osa taikinasta ohueksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Kaulitse pohjasta hieman piirakkavuokaa suurempi, jotta taikina yltää aina reunoihin asti.

Vegaaninen luumupiirakka

Piirakkapohjan asetteleminen piirakkavuokaan on helpointa tehdä niin, että asetat leikkuulaudan leivinpaperin päällä olevan piirakkapohjan alle. Sitten asettelet voidellun piirakkavuoan taikinalevyn paljaalle puolelle ja käännät koko homman ympäri leikkuulautaa apuna käyttäen. Irroita sitten leivinpaperi pohjasta irti varovasti ja painele taikina tasaisesti vuokaan.

Kun olet lisännyt täytteen piirakkapohjan päälle ja leikannut siihen muutamia vegaanisia levitenokareita, on aika ottaa loppu taikina ulos jääkaapista. Kaulitse taikinasta ohut levy ja tee piirakan kuoresta haluamasi näköinen.

Vegaaninen luumupiirakka

Piirakan paistamisessa on vielä muutama vaihe. ”Soggy Bottom” -katastrofin välttämiseksi piirakan paistamisessa on muutama tyyli toimia.

  1. Paista ensimmäiset 20 minuuttia piirasta uunin keskitasolla. Siirrä se sitten uunin alimmalle tasolle 10 minuutiksi ja jälleen keskitasolle vielä 10 minuuttia. Tällä keinolla pohja paistuu kunnolla ilman esipaistoa.
  2. Pohjan esipaistaminen. Paista siis pohjaa ennen täyttämistä noin 10 minuuttia.

Tämän reseptin kohdalla suosittelen kuitenkin ensimmäistä ohjetta.