Omenaiset manteli-kaneli pullat

Jump to recipe

Kanelipullapäivän kunniaksi jaan tämän vegaanisen omena-manteli-kanelipullareseptin, mikä on ollut vuosia kehityksen kohteena. Syksyn kunniaksi omena loistaa reseptin pääosassa, nimittäin omenaa löytyy sekä pullataikinasta, että myöskin pullan täytteestä.

omenaiset mantelikanelipullat

Omenat ovat sadossa ja olen pannut merkille, että monet tekevät omenoista sosetta, joka on tietenkin aivan mahtavan makuista. Vegaaniseen pullataikinaan omena käy erittäin hyvin. Vegaanisessa pullataikinassa ei sinänsä ole mitään sen kummempaa, kuin että kananmuna on jäänyt pois ja maito on korvattu. Kananmuna tekee valmiista pullista kovemman rakenteeltaan, siksi monet tekevät nykyisin pullataikinan ilman kananmunaa muutenkin. Kananmunaa ei tarvitse korvata millään, koska sen rooli taikinassa ei ole kovinkaan keskeinen esimerkiksi sitoja-aineena.

omenaiset mantelikanelipullat

Normaalin kaneli, rasva ja sokeri täytteen sijaan teen tässä reseptissä täytteen omenasoseesta, mantelijauhosta, kanelista ja vaahterasiirapista. Täytettä ei tarvitse erikseen keitellä, vaan se valmistuu vain sekoittamalla ainekset keskenään. Päälle ripottelen vielä mantelilastuja.

omenaiset mantelikanelipullat

Jos päätät tehdä perinteisen korvapuustin muotoisia pullia, se on ihan okei. Itse tykkään valmistaa pullat usein vuoassa. En ole keksinyt siihen sen erikoisempaa syytä, joten uskon olevan kyse puhtaasti estetiikasta.

Jos päätät paistaa pullat vuoassa, on pullien paistoaika hieman pidempi. Normaali pulla paistuu 200 °C asteessa noin 15 minuutissa, kun taas vuokapulla paistuu n. 20-25 minuuttia vuoan paksuudesta ja uunista riipuen. Tämä johtuu siitä, että vuoan pitää lämmetä uunissa ennen kuin sen sisällä olevat pullat alkavat paistumaan. Paras vuoka paistamiseen on ohutreunainen lasivuoka tai metallivuoka. Kuvan mukainen paksu keraaminen vuoka on huono vaihtoehto, koska vuoka lämpenee pitkään.

Voitelin pullat ennen uuniin laittamista kaurajuoma-vaahterasiirappinesteellä.