Syksyinen myskikurpitsa-pizza

Jump to recipe

Makeaa, mausteista ja suolaista. Omenasiiderissä karamellisoitua sipulia ja uunissa paahdettuja myskikurpitsan paloja taivaallisena makuelämyksenä pizzan päällä!

myskikurpitsapizza

Syksy on ihanaa aikaa. Väriloisto hivelee aisteja ja kun aurinko paistaa alempaa, antaa se luonnolle aivan omanlaisensa vivahteen. Syksyn tullessa alan kaipaamaan taas lämpimiä ruokia ja monitasoisia makuja samalla, kun moni ihana vihannes alkaa olemaan sadossa.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsa on äitini suosikkivihannes, eikä suotta. Tämä ihana kurpitsa muokkautuu yllättävän moneksi, suolaisesta makeaan. Maultaan myskikurpitsa on makeahko ja pähkinäinen, mutta maku on kokonaisuudessaan melko mieto. Monet ovat varmasti maistaneet kurpitsaa sosekeittona, mutta tästä mainiosta vihanneksesta saa aikaan monta muutakin herkkua, kuten vaikkapa pizzan.

Myrkikurpitsan sisältä löytyy kourallinen siemeniä, jotka on helppo kuivattaa uunissa terveelliseksi naposteltavaksi. Siemenet sisältävät mm. omega-3 -rasvahappoja.

myskikurpitsa

Tässä ohjeessa on melko monta työvaihetta, eikä tämän pizzan valmistaminen ole helpoimmasta päästä, mutta valmis pizza on niin maukas, että voin vakuuttaa sen olevan työnsä arvoinen.

Aloita pizzan tekeminen pizzataikinalla. Teen yksinkertaisen desin ohjeen käyttäen tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja, mutta jos haluat käyttää taikinaan enemmän aikaan, niin tee se ihmeessä!

Kun taikina kohoaa, on aika leikata myskikurpitsa puoliksi ja kaivertaa sen siemenet pois. Leikkaa kurpitsa pieniksi paloiksi ja leikkaa myös kuori pois. Myskikurpitsa on sen verran kova, että käytä mielellään tukevaa ja terävää veistä. Omani on aivan susi ja sain pelätä koko ajan, että leikkaan käteni irti.

Kun kurpitsa on palasina ja leivinpaperilla vuoratulla pellillä, lisää niiden päälle öljy, vaahterasiirappi, chilijauhe, juustokumina, kaneli ja suola. Näin vältät turhan tiskaamisen. Kääntele kurpitsan paloja niin, että kaikki palaset ovat maustemarinadin peitossa. Laita pelti uuniin puoleksi tunniksi.

Siideri sipuli

Kun kurpitsat ovat uunissa, pilko kaksi sipulia ja paista ne pannulla öljyssä. Mausta sipulit suolalla, sekä savupaprikajauheella. Kun sipulit ovat läpikuultavia lisää sipuleiden joukkoon 2 dl omenasiideriä. Käytä juuri sitä siideriä kun itse haluat. Voit korvata siiderin myös omenamehulla. Kun sipulit ovat kuvan mukaisia, ovat ne valmiita.

Kun kurpitsat ja sipulit ovat valmiita, on aika muotoilla taikinasta halutun muotoinen pizzapohja. Sekoita keskenään loput öljy, vaahterasiirappi, mausteet ja suola ja valele pizzapohja marinadilla. Lado päälle sipuli ja noin puolet kurpitsan paloista. Sen jälkeen ripotte päälle nyrkillinen juustoraastetta. Käytin itse mozzarella-raastetta, mutta tämän voi korvata hyvin vaikka vegaanisella juustolla. Laita loput kurpitsat juuston päälle ja viimeistele sinihomejuustomurulla. Jos haluat tehdä pizzasta vegaaniset, jätä sinihome pois tai korvaa vegaanisella juustolla. Viimeistele valmis pizza kurpitsansiemenillä.

myskikurpitsapizza