Valkosipuliset vuokasämpylät

Jump to recipe

Nämä vegaaniset valkosipulisämpylät valmistuvat helposti savipadassa. Jos et kuitenkaan omista savipataa, voit käyttää mitä tahansa pataa tai vaikka terrakottaruukkua.

Savipata on aina kuulunut meidän keittiöön. Näitä löytää tasaisi väliajoin lähes käyttämättöminä kirpputoreilta, mutta ei pata halvimmillaan uutenakaan ole kovin kallis. Savipadan kanssa on muistettava pari juttua. Pataa ei saa pestä astianpesukoneessa, laittaa kylmään uuniin ja pata on hyvä liottaa ennen käyttöä.

Savipata

Sämpylätaikinan teko on hyvin yksinkertaista ja sämpylät onnistuvat varmasti, kun muistaa muutaman nyrkkisäännön. Vaivaamiseen kannattaa käyttää aikaa, koska hyvä vaivaaminen aktivoi vehnän gluteenin tehden taikinaan sitkon, joka tekee taikinasta kimmoisan. Näin taikina kohoaa hyvin ja sämpylöiden lopputulos on ilmavan kuohkea.

Taikinan vaivaaminen alustalla

Vaivaaminen kannattaa kulhon sijaan tehdä pöydällä taikinaa veytellen, kuten kuvasta näkyy. Vaikka sämpylätaikina jätetään pullataikinaa kosteammaksi, sen öljyisyydestä johtuen taikinan ei pitäisi tarttua alustaan kiinni, vaikkei alustalla käytetäkkään jauhoja.

Kohonnut taikina

Tätä taikinaa on kohotettu n. 30 min. lämpimässä vesihauteessa. Taikina irtoaa vuoasta hyvin. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja kääntele siitä ilmat pois. Nyt huomaat miten sitko on muodostunut ja taikina on kiinteä ja kimmoisa.

Taikinapallot vuokaan

Jaa taikina 16 osaan ja lado ensimmäinen kerros vuokaan. Voitele pallurat öljyseoksella. Lisää seuraava kerros ja voitele kerros öljyseoksella.

Voidellut sämpylät padassa

Savipataa ei saa laittaa kuumaan uuniin sen halkeamisriskin vuoksi. Siksi pata laitetaan kylmään uuniin. Ennen padan uuniin laittamista padan kansi upotetaan lämpimään veteen. Kostea kansi luo sämpylöille ihanteelliset kohoamisolosuhteet ja sämpylät saavat näin myös ihanan paistopinnan.

Jos teet sämpylät muussa uunivuoassa tai padassa, muista voidella pata huolellisesti. Kosteutta uuniin voi lisätä laittamalla erilliseen vuokaan vettä ja asettamalla vuoan uunin pohjalle. Jos käytät terrakottaruukkua, muista upottaa ruukku veteen ennen käyttöä.

Tehdessä seurasin ”Baking for Friends” -blogin ”Basic bread makin in terracotta dish” -ohjetta.

https://www.bakingforfriends.com/basic-bread-making-in-a-terracotta-dish/