Vegaaninen ”Nutella”

Jump to recipe

Joulun ja uuden vuoden jälkeen moni tekee lupauksia. Yksi yleisimmistä lienee herkkulakko ja laihtuminen. Itse en kannata kumpaakaan, vaan ennemmin keskityn tekemään kokonaisvaltaista elämäntapatarkastelua.

Olen suuren luokan sokerihiiri, joka tietenkin aiheuttaa isomman kourallisen verran haittaa elimistölle ja mielelle. Niinpä olen alkanut suosimaan reseptejä, joissa makeutus on toteutettu luonnollisella makeutuksella, kuten esimerkiksi vaahterasiirapilla tai hunajalla.

Nutellan tekemiseen tarvitaan ehdottomasti monitoimikone. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että koneen tulee olla teholtaan vähintään 1000 W mutta mielellään enemmän. Monitoimikone on hyvä peruslaite keittiössä ja meillä se on käytössä päivittäin.

Paahdetut pähkinät

Suklaisen hasselpähkinälevitteen tekeminen aloitetaan paahtamalla 200 g hasselpähkinöitä uunissa 150 °C  -asteen lämmössä n. 10 min.

pähkinöiden kuoriminen

Paahtamisen jälkeen pähkinät pitää kuoria. Se on helppo hoitaa laittamalla pähkinät erissä keittiöpyyhkeen sisään ja hieroa niitä kämmenien välissä kunnes kuori on irronnut.

Kuoritut pähkinät

Kuori pähkinä niin hyvin, kuin pystyt. Mitä enemmän kuorta pähkinöihin jää, sitä kitkerämpi maku on. Kaikkien kuorien poistaminen on kuitenkin haasteellista, joten älä välitä vaikka kuorta vähän jäisikin.

Hasselpähkinät monitoimikoneessa

Kaada kuoritut pähkinät seuraavaksi monitoimikoneeseen ja laita monitoimikone käyntiin. Pähkinät hajoavat ensin rouheeksi, mutta mitä pidempään niitä surruuttelet, alkavat pähkinät päästämään itsestään ulos öljyä ja rouhe alkaa muuttumaan massaksi. Jatka vielä hienontamista, kunnes koostumus muuttuu juoksevaksi.

Haaselpähkinävoi

Kun koostumus on mieluisa, on aika lisätä muut ainekset. Kaakaojauho, kookosöljy, vaahterasiirappi, suola ja valitsemasi maito. Itse käytin kauramaitoa. Tykkään itse erittäin suklaisesta hasselpähkinälevitteestä, mutta sitä voi lisätä oman makunsa mukaisesti.