Myrkytön pyykinpesuaine

Jump to recipe

Joulu ja vuodenvaihde on nyt takana ja pyykkipino on kasvanut korkeutta. Jos teillä, niinkuin meillä oli pyhien aikana vieraita, niin viimeistään tänään on aika pestä lakanat ja pyyhkeet.

Olen tehnyt itse pyykinpesuainetta nyt noin vuoden verran. Pyykinpesuaineen itse tekeminen on yllättävän helppoa ja sillä säästät pitkän pennin myös kustannuksissa. Kaupasta ostettu Marseille -pohjainen pesuaine saattaa maksaa jopa 20 €! Eli jos olet päättänyt vähentää kemikaalikuormaa tai keskittyä säästämiseen, niin tämä ohje kannattaa lukea.

Pesuaineen ainekset

Pyykinpesuaineeseen tulee vain muutama aines. Pohjana käytän tässä Marseille-saippuaa, jonka olen ostanut Ruohonjuuresta. Marseille-saippua on hellävarainen ja tehokas pesuaine ja lisäksi myös erittäin monikäyttöinen. Sen sisältämän öljyn ansiosta saippua soveltuu myös mainiosti esimerkiksi nahan pesuun. Muut ainekset ovat suola, ruokasooda ja tuoksua antamaan olen lisännyt eteerisiä öljyjä.

Pyykinpesuaineen valmistus

Pyykinpesuinetta tehdessä on hyvä muistaa muutama asia. Älä kuumenna vettä kiehuvaksi, ettei seokseen muodostu turhaa vaahtoa, sekä liuota sooda ja suola erilliseen nesteeseen ja saippua erikseen. Kun ainekset ovat liuenneet, on aika yhdistää kaikki keskenään. Teen sen varovasti liruttaen saippualiuoksen kattilan reunaa pitkin suola-sooda -seokseen.

Kun ainekset ovat liuenneet, lisään n. 20 tippaa haluamiani eteerisiä öljyjä. Tämä vaihe ei tietenkään ole pakollinen.

Pyykinpesuaine

Kun pesuaine on valmis ja jäähtynyt, siirän sen lasipurkkiin. Jäähdyttyään pesuaine tiivistyy. Tästä valmistan 1:1 suhteella valmista pyykinpesuainetta ja yhden täyden koneen pesemiseen käytän n. 1/4 dl pesuainetta. Laimennettuna pesuainetta tulee n. 3 litraa.

Frantsilan eteerinen öljy

Eteerisistä öljyistä Frantsilan Sitruuna on lemppariöljyni. Diffuuserissa se antaa puhtaan ja raikkaan tuoksun koko huoneeseen ja pyykinpesuaineessa se antaa pyykille ihanan puhtaan tuoksun.

Lapseni harrastaa aktiivisesti jalkapalloa ja hänen nappikset haisevat välillä aivan järkyttävän pahalle. Muutama tippa molempiin nappiksiin ja kunnon tuuletus kuitenkin neutralisoi hajun pois tehokkaasti!

Mutta nyt enimmät höpinät pois ja ohjeen kimppuun!

Lisää luettavaa:

https://www.ruohonjuuri.fi/oliivioljysaippua-eli-marseille-saippua-oleana-3291960008510

https://frantsila.com/tuote/sitruuna/